[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: leuk tussendoortje voor 2 personen
Negatief: bouwregels zijn behoorlijk uitgebreid, en daarom kost het even tijd om erin te komen

Beoordeling

Big City

[ Big City ]

Naam: Big City
Uitgever: Goldsieber / 999 Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Franz-Benno Delonge
Tijdsduur: ongeveer 45-75 minuten
Prijs: ongeveer 23 €

In Big City gaan spelers proberen zoveel mogelijk punten te verdienen met de bouw van een stad, en het plaatsen van gebouwen. De score wordt met een scorepion bijgehouden op het scorebord. Diegene die aan het eind de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

Het speelbord bestaat uit percelen, die tijdens het spel aan elkaar gelegd worden. Er is een plattegrond waarop alle percelen met een '1' beginnen (11 t/m 19), een plattegrond met percelen die met een '2' beginnen (21 t/m 28), enz. Tot aan een kaart met daarop de percelen 81 t/m 88. Er zijn plattegronden die 3 x 3 groot zijn, en percelen die 2 x 4 groot zijn. De percelen hebben dus niet allemaal dezelfde vorm.

Daarnaast zitten er gebouwen en tramlijnen in de doos, en perceelkaartjes.

Beginopstelling
Iedere speler kiest een kleur en zet de desbetreffende pion op '0' op het scorebord. De perceelkaartjes worden gesorteerd op begincijfer, en elke stapel wordt afzonderlijk geschud en met de achterkant bovenop op tafel gelegd. Elke speler pakt nu van de eerste 5 stapels elk 1 kaart. Met 5 spelers wordt er ook van de zesde stapel een kaartje getrokken. De plattegrond waarop de percelen 11 t/m 19 staan wordt in het midden van de tafel gelegd.

In de eerste ronde neemt elke speler een plattegrond, en legt die aan aan een plattegrond die al op tafel ligt. Regel is dat minimaal 2 percelen elkaar moeten raken.

Percelen die niet omsloten zijn door andere percelen liggen in de zogenaamde buitenwijken (zie afbeelding; perceel 16, 14 en 28 bijvoorbeeld) en percelen die omsloten zijn door andere percelen vormen de binnenstad (zie afbeelding; percelen 26, 12 en 15).

Een speler mag per beurt 1 actie kiezen:

1) Een gebouw of voorziening plaatsen
Een gebouw of voorziening plaatsen mag je alleen als je perceelkaartjes uitspeelt. Op een overzichtskaart, die elke speler ontvangt, staat aangegeven hoeveel punten je kunt krijgen voor het bouwen. Zo leveren woonhuizen die zich over twee percelen verspreiden 6 punten op. Liggen ze ook nog eens aan de stadsrand, dan levert dat nog een punt extra op. Ligt er ook nog een park naast, dan levert het nogmaals een extra punt op. Een volledig puntenschema staat dus op het overzichtsblad. Je mag alleen bouwen op de perceelkaartjes die je uitspeelt. Wil je een groot gebouw plaatsen dat zich uitstrekt over meerdere percelen, dan zul je de kaartjes van al deze percelen moeten uitspelen. Wanneer een speler z'n perceelkaarten heeft gespeeld, dan wordt de score bijgewerkt, en mag de speler weer aanvullen tot 5 kaarten. Er mag van elke stapel getrokken worden, maar nooit meer dan 2 van dezelfde wijk.
2) Een speler mag er voor kiezen om de trambaan uit te breiden. Sommige gebouwen en voorzieningen krijgen maar liefst een dubbel puntenaantal wanneer er iets langs gebouwd wordt. Een trambaan mag pas worden aangelegd als het raadhuis is gebouwd. De speler die start met het aanleggen van de trambaan mag maar 1 trambaanstuk neerleggen. Elke volgende speler mag er 1 of 2 aanleggen. Voorwaarde is wel dat deze stukken aan de bestaande trambaan wordt aangelegd, en dat de trambaan geen kruisingen mag hebben.
3) Een speler mag er ook voor kiezen om een nieuwe plattegrond van een wijk aan te leggen, mits die er nog zijn. Hiervoor gelden dezelfde regels als in de allereerste ronde.
4) Een speler mag kaarten ruilen, en wel zoveel als hij wil. De afgelegde kaarten worden onder de juiste kaartjes geschoven (percelen die beginnen met '1' onder 1 enz.). Ook hier geldt weer: maximaal mogen er maar 2 perceelkaartjes van eenzelfde wijk worden getrokken.
5) Een speler mag passen en doet een ronde helemaal niks.

Het spel eindigt wanneer alle stadswijken zijn aangelegd en alle percelen bebouwd zijn, of spelers hebben 2 ronden lang alleen nog maar kaarten geruild of gepast.


Mening

Moelijkheidsgraad
Niet moeilijk, maar het kost even tijd om erin te komen, omdat er zoveel bouwregels zijn.

Speelplezier
Een leuk spel voor tussendoor. Hoe meer mensen er meespelen, hoe minder je kunt plannen, omdat er altijd wel iemand is die je plannen in de war schopt. Met z'n tweeën wordt het spel wat tactischer, en persoonlijk vind ik Big City juist dan op z'n leukst.

Design en functionaliteit
Prima en degelijk materiaal. Wel is wat omslachtig om telkens de gebouwen terug in de plastic houders te stoppen; de plastic houders hebben wij er dan ook uitgehaald.

EINDBEOORDELING: