[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: simpele regels, maar schijn bedriegt, leuke graphics
Negatief: het spelsysteem is even wennen

Beoordeling

Bohnanza / Boonanza

[ Bohnanza / Boonanza ]

Naam: Bohnanza / Boonanza
Uitgever: Amigo / 999 Games
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Uwe Rosenberg
Tijdsduur: ongeveer 45 minuten
Prijs: Binnenkort ook in Nederlandse uitgave verkrijgbaar; ongeveer 7 € (?)

NB: Er zijn al diverse uitbreidingen en varianten op het thema uitgekomen voor Bohnanza. Zie Amigo voor meer informatie

In dit spel bouw je bonenvelden aan, die je later, met of zonder opbrengst van goudstukken, kunt of moet oogsten. Het spel bestaat uit 104 bonenkaarten en 6 kaarten waarmee je een extra bonenveld mag gebruiken. Op de bonenkaarten staan de bonensoorten afgebeeld, hoeveel kaarten er van de desbetreffende soort in het spel zitten, en hoeveel goudstukken je ermee kunt verdienen (de 'Bohnometer'). De verdeling is als volgt:

[ Bohnanza / Boonanza ]

16 Saubohnen
10 Augenbohnen
18 Feuerbohnen
12 Sojabohnen
20 Blaue Bohnen
14 Brechbohnen
8 Rote Bohnen
6 Gartenbohnen

Beneden op het kaartje staat aangegeven hoeveel goudstukken een veld bij oogst oplevert. De Saubohne levert bijvoorbeeld 1 goudstuk op als een veld 3 Saubohnen bevat, 2 goudstukken als er 5 kaartjes op een veld liggen, etc.

De kaarten worden geschud en iedere speler krijgt 5 kaarten. De kaarten mogen niet van volgorde verwisseld worden! De speler mag de kaarten op hand nemen, maar de volgorde mag hij niet veranderen. De rest van kaarten wordt gedekt in het midden van de tafel gelegd, behalve de kaarten waarmee je het recht koopt om een derde bohnenveld aan te leggen. Deze kaarten worden opzij gelegd.

Speelbeurt
Wanneer een speler aan de beurt is, dan verloopt zijn beurt als volgt:

  1. De speler legt minimaal 1 en maximaal 2 bonenkaarten op z'n twee velden. Dit zijn de eerste en tweede kaart uit zijn hand. De volgorde die hij in handen heeft, moet aangehouden worden. Als een speler geen lege bonenvelden heeft, waar hij de boon kan planten, of hij heeft geen bonenveld waar hij de nieuwe bonen kan bijplanten, dan moet er een veld opgedoekt/verkocht worden. Als er 1 veld ligt, met maar 1 boon, en 1 veld met meerdere bonen, dan moet het veld met meerdere bonen verplicht verkocht worden. In alle andere gevallen kan de speler zelf kiezen welk bonenveld hij verkoopt.
  2. De speler trekt vervolgens 2 kaarten van de gedekte stapel en legt die open voor zich neer. Dit is de handelsfase: alle spelers mogen nu handelen, met als voorwaarde dat de speler die aan de beurt is, bij de ruilhandel betrokken is. Voorbeeld: er liggen 2 Feuerbohnen open op tafel. Speler A is aan de beurt en heeft een veld met Saubohnen en een veld met Blaue Bohnen. Speler B heeft een veld met Feuerbohnen, en wil de openliggende kaarten graag ruilen en biedt 1 Saubohne en 1 Blaue Bohne, die hij op dit moment op hand heeft. Speler A gaat accoord. Speler A legt nu de kaarten aan, en speler B zijn Feuerbohnen ook. Beide spelers moeten de bonen planten. De regel is eigenlijk gedurende het hele spel: alle bonen die op tafel liggen moeten geplant worden, en mogen niet op hand genomen worden. Bij het planten gelden altijd dezelfde regels, zoals die onder punt 1. beschreven staan. Wil niemand met de speler die aan beurt is ruilen, dan zal die speler de kaarten toch moeten planten.
  3. Als de handelsfase ten einde is, pakt de speler 3 kaarten van de gedekte stapel, houdt de volgorde aan, en zet ze achteraan in de rij van de kaarten in zijn hand. Ook hier geldt: de volgorde mag absoluut niet verandert worden.

Algemeen
Verder geldt dat een speler ten alle tijde een veld mag verkopen, dat een speler aan de speler die aan beurt is een kaart gratis mag aanbieden (hij hoeft hem echter niet aan te nemen!) en dat hij voor 3 goudstukken het recht op een derde bonenveld kan kopen.
Als de gedekte stapel op is, dan wordt deze opnieuw geschud, en wordt opnieuw gebruikt. In totaal wordt de stapel 4 keer geschud. Het spel eindigt, als de vierde stapel op is. Er mogen dan wel nog velden geoogst worden. 4 keer de stapel hergebruiken lijkt veel, maar tijdens het spel wordt de stapel steeds kleiner, en wel om twee redenen: er liggen kaarten op de bonenvelden, en, belangrijker nog, de goudstukken staan afgebeeld op de achterkant van de kaarten en deze goudstukken worden dus omgedraaid en opzij gelegd als je goud hebt verdient met de oogst van een veld.

Winnaar is diegene met de meeste goudstukken.


Mening

Moelijkheidsgraad
Eenvoudige regels, met enkele bijzondere regels (zoals het niet mogen veranderen van de volgorde van de kaarten op hand) die het spel een aparte draai geven.

Speelplezier
Een erg leuk spel, dat vlot wegspeelt, en vooral leuk is met een groep spelers die graag onderhandelen. Door die bijzondere regels is het volgens mij bijna onmogelijk om te winnen zonder te onderhandelen, tenzij je het geluk hebt om precies de juiste kaarten op het juiste moment te krijgen, zodat al je bonen meteen in een gunstige volgorde liggen in je hand. Dat is meestal echter niet zo, en dan is het zaak om tijdens de onderhandelingsfase kaarten kwijt te raken die niet goed in je hand passen. Je kunt dus de volgorde van je kaarten beinvloeden door simpelweg kaarten weg te spelen, waar je zelf niks aan hebt. Wat het derde bonenveld betreft: het kost 3 goudstukken, en dat is best een fikse investering. Alle keren dat we het spel speelden, lagen de scores vaak maar maximaal 5 punten uit elkaar (beste speler vs. slechtste speler). Dan is 3 goudstukken relatief gezien een flinke aderlating. Het is de gok of je die investering terug verdient met het derde veld.
Dan zijn er nog de Gartenbohnen, waarvan er maar 6 in het hele spel zitten. Een veld van 2 bonen levert 2 goud op, en een veld van 3 levert 3 goud op. Dit betekent dus dat Gartenbohnen die met winst geoogst zijn, meteen in z'n geheel uit het spel verdwijnen

Design en functionaliteit
Heel klein doosje, waar alles dan ook maar net inpast. Makkelijk mee te nemen. Verder zijn de tekeningen op de kaartjes erg grappig.

[ Bohnanza / Boonanza ] [ Bohnanza / Boonanza ]

EINDBEOORDELING: