[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: thema en spelmechanisme grijpen uitermate goed in elkaar, pittig denkspel
Negatief: graphics vind ik niet zo aansprekend

Beoordeling

Cannes: Stars, Scripts and Screens

[ Cannes: Stars, Scripts and Screens ]

Naam: Cannes: Stars, Scripts and Screens
Uitgever: Splotter Spellen
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerpers: Joris Wiersinga, Jeroen Doumen, Tamara Jannink, Herman Haverkort
Tijdsduur: 45-90 minuten
Prijs: 29 €

Quote van de Splotter site:

"Dit jaar ga je doorbreken op het witte doek! Hoop je tenminste. Binnenkort worden de nominaties bekendgemaakt, en wie weet krijg je nu eindelijk die Gouden Palm die je zo verdient. Of zelfs een Oscar...

Maar ja, meidenfilms zoals jij die maakt zijn tegenwoordig niet meer zo populair. Om erbij te horen schijn je actiefilms te moeten maken, zonder enige verhaallijn. Misschien moet je weer eens wat gaan drinken met die akelige recensente om haar te overtuigen van de innerlijke kracht van je meesterwerk… of kun je een beroep doen op het kringetje van ouwe-jongens-krentenbrood om de boel echt schwung te geven?"

En dat is ook precies wat jij en je medespelers gaan doen in het spel.

Begin
Iedere speler kiest een kleur: rood, zwart, geel of blauw. Elke speler ontvangt een weekagenda (die overigens geen enkele functie heeft, behalve dat het het thema mooi compleet maakt) en 5 staafjes in de gekozen kleur. De 'box office' wordt aan de zijkant gelegd. Twee speciale tegels (twee 'dubbele' tegels) worden in het midden van de tafel gelegd (met 2 of 3 spelers wordt er maar 1 gebruikt); ze vormen de boulevard in Cannes. De overige tegels (met 2 of 3 spelers moeten 7 kaarten uit de stapel gehaald worden; welke dat zijn worden in de spelregels genoemd) worden geschud en vormen de gedekte trekstapel, die op de daarvoor bestemde plek op de 'box office' wordt gelegd.

Productie
Er zijn 5 categorien tegels: leveranciers (gele achtergrond), filmindustrie (licht groen), filmproductiemaatschappij (donkergroen), feesttegels (roze) en speciale tegels (blauwe achtergrond; recensent bijvoorbeeld). De leveranciers leveren de grondstoffen voor de filmindustrie (bier, computerchips, meisjes). De filmindustrie maakt van deze grondstoffen weer tussenproducten gemaakt: van een chip wordt een computer gemaakt, 1 computer + 1 bier levert een filmscript op en twee computers leveren een 'special effect' op bijvoorbeeld. Deze tussenproducten kunnen weer gebruikt worden om drie soorten films te maken. Een actiefilm kun je maken met 1 actrice en 1 special effect, een meidenfilm met 1 actrice en 1 script en een SF film kun je produceren met 1 script en 1 special effect. In het spelregelboekje staat een compleet productieschema.

Films verkopen
De films kun je vervolgens in Cannes verkopen (wanneer Cannes in je netwerk zit; op het netwerk kom ik nog) voor de waarde die de box office aangeeft. Die waarde daalt wanneer er een film verkocht wordt (de markt heeft er minder interesse in) en kan weer omhoog gaan als je een recensent bier geeft, zodat hij een lovende recensie gaat schrijven.

Netwerk
Dit alles is alleen mogelijk wanneer je beschikt over een goed netwerk. Dat netwerk bouw je op door de verschillende bedrijven en leveranciers met elkaar te verbinden. Daarvoor gebruik je de 5 staafjes. Die moeten van het midden van een tegel naar het midden van een andere tegel lopen. De staafjes moeten ook een onafgebroken netwerk vormen, en ook mogen er geen twee staafjes naast elkaar in dezelfde richting lopen.
Alleen bedrijven die in je netwerk zitten mag je gebruiken. Je zult al snel merken dat 5 staafjes erg weinig is, en dat je regelmatig staafjes verlegt (dat mag ook) of dat je het 'old boys network' gaat aanspreken. Als je namelijk in de golfclub met 2 meisjes verschijnt dan levert je dat een sigaar op. Die sigaar kun je gebruiken als extra staafje. Let wel: andere spelers mogen ook van dat 'old boys netwerk' gebruik maken.

Spelverloop in het kort
De speler neemt drie kaarten van de trekstapel. Hij mag 1 of 2 kaarten aanleggen. De kaarten die niet gespeeld worden gaan naar de aflegstapel. Wanneer hij 2 kaarten legt, is de beurt voorbij. Heeft hij 1 kaart gespeeld, dan mag hij vervolgens nog 2 staafjes aan- of verleggen en daarna nog eens produceren. Alle productiemaatschappijen en leveranciers in het netwerk mag de speler aanspreken. Dan is de volgende speler aan de beurt.

De bovenstaande beschrijving is geen volledige beschrijving, maar geeft een indruk van hoe het spel verloopt en wat het inhoudt.


Mening

Moelijkheidsgraad
Cannes is een pittig spel en dat heeft niet te maken met de spelregels. Die zijn namelijk erg logisch, al klinkt de bovenstaande beschrijving nogal ingewikkeld. De moeilijkheidsgraad zit 'm in het feit dat het spel behoorlijk tactisch is. Vanwege het blind trekken van kaartjes lijkt de geluksfactor redelijk groot, maar die valt mee (of tegen :-)). Je kunt namelijk je tactiek gewoon aanpassen aan de kaartjes die je krijgt. Bovendien lijkt er bijna altijd wel een kaartje tussen de drie te zitten dat je kunt gebruiken.

Speelplezier
Een pittig spel, waar een hoop tactiek bij komt kijken. Met twee personen is het ook nog enigszins strategisch; met 3 of 4 personen is dat al een stuk minder. Wanneer je het spel met 4 personen speelt, kun je je medespelers behoorlijk dwars zitten. Immers: waar een staafje van jou ligt, kan er geen liggen van je tegenstander. Op die manier kun je je tegenstanders (of tegenstanders jou) blokkeren. De beste tactiek lijkt tot nu toe om je te concentreren op de productie van 1 soort film. Met twee personen ben je wat flexibeler, en denk je wat eerder na over het verleggen van je staafjes zodat je (tijdelijk) andere films kunt gaan produceren en verkopen.
Wat me bijzonder aanspreekt aan Cannes is de manier waarop het thema en het spelmechanisme in elkaar grijpen. Het komt allemaal erg logisch over en het past goed bij elkaar. Het schijnt dat een ander spel (Roads & Boats) hetzelfde spelmechanisme ('netwerk aanleggen en gebruiken met beperkte middelen') heeft. Er zijn legio thema's te bedenken waar een dergelijk mechanisme uitstekend zou werken. Na het spelen van Cannes ben ik dan ook nieuwsgierig geworden naar Roads & Boats. Helaas is dit spel alleen nog tweedehands te koop*.

Design en functionaliteit
Minpunt vind ik persoonlijk de graphics; ze spreken me niet aan. Verder is het materiaal degelijk. Zelfs het geld is van stevig karton, in plaats van papier.

EINDBEOORDELING:

* Roads & Boats gaat in herdruk. Voor meer informatie en voor het bestelformulier: Splotter Spellen