[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: leuke, kleurrijke 'dungeon crawler' met soms erg originele opdrachten en verhalen. Zeer uitgebreid, variabel en divers.
Negatief: de spelregels zijn op sommige punten wat onduidelijk. De inhoud van de gouden kisten is eigenlijk wat te sterk en de speelduur is soms extreem lang. Dit wordt wel opgelost met uitbreidingen.

Beoordeling

 

Descent - Journeys in the Dark

[ Attika] Naam: Descent - Journeys in the Dark
Uitgever: Fantasy Flight Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Kevin Wilson
Tijdsduur: meer dan 2 uur
Prijs: ongeveer 70 €

Descent: Journeys in the Dark is naar mijn mening een van de betere spellen in het genre 'dungeon crawler'. Een van de spelers kruipt in de huid van de Overlord en speelt tegen de andere spelers, die ieder 1 of meer helden (afhankelijk van het aantal spelers) spelen. De helden moeten samen proberen een queeste te vervullen en de Overlord doet z'n best dat te beletten.

De doos is enorm groot, en zit tot aan de nok toe vol met materiaal: diverse bordstukken die als een puzzel in elkaar gezet kunnen worden, waardoor je een variabel spelbord kunt bouwen, bergen miniatuurtjes van goede kwaliteit, etc. Dat maakt wel dat het enige tijd vergt om het spel op te zetten. Omdat het spel zo variabel is door de de diversiteit in queestes hou ik de beschrijving heel summier en globaal.

Spelopzet
Als eerste kiest de Overlord een queeste uit het boekje 'quest guide'. Dit boek is enkel en alleen voor de speler bestemd die de rol van Overlord heeft. In dit boek staan verschillende scenario's beschreven, met afbeeldingen van hoe de dungeon eruit ziet, welke monsters er ingezet moeten worden, of er schatten te vinden zijn, en of er verder nog speciale dingen zijn. De Overlord zet het spelbord op en legt de speciale dingen alvast binnen handbereik. De spelers kiezen een held (of schudden de heldenkaarten en trekken er blind eentje):

Op de heldenkaarten staat aangegeven hoeveel levens hij heeft, hoeveel uithoudingsvermogen ('fatigue'), hoe groot zijn armourklasse is, hoe snel hij kan lopen, welke traits hij heeft (en met welke en hoeveel dobbelstenen hij mag aanvallen), wat z'n specialiteit is, hoeveel (en welke) skills hij krijgt bij de start en hoeveel punten een hero waard is als de Overlord hem doomaakt.

Spelverloop
De helden en de Overlord spelen om beurten. De helden maken zelf uit wie van hen als eerste gaat en wie als laatste. Als alle helden aan beurt geweest zijn, is de Overlord aan de beurt.

Helden kunnen kaarten aanvullen, items uitrusten, en daarna acties uitvoeren. Er zijn 4 mogelijke acties:
1. Een 'Run'. De held mag 2 maal zijn aangegeven snelheid lopen.
2. Een 'Battle'. De held mag 2 maal aanvallen.
3. Een 'Advance'. De held mag lopen en aanvallen.
4. Een 'Ready'. De held mag of lopen of aanvallen, en dan een bevel uitvoeren (en het desbetreffende fiche onder z'n miniatuur leggen). Er zijn vier bevelen: de held mag tijdens de beurt van de Overlord of meteen aan het begin van je beurt een keer een monster aanvallen ('Guard'), de held mag, als hij aangevallen wordt gedurende de Overlord zijn beurt, de Overlord dobbelstenen laten herdobbelen ('Dodge'), de held mag rusten zodat hij al z'n 'fatigue' weer terug op maximaal heeft ('Rest') of de held mag gedurende z'n huidige of volgende beurt een dobbelsteen opnieuw rollen tijdens een aanval ('Aim').
Speciale acties kosten 'movement point' (=MP) en worden afgetrokken van het totale aantal dat je mag lopen. Zo kost het 1 MP om naar de stad te gaan bijvoorbeeld, waar je items kunt verkopen en inkopen, of je held kunt trainen. Trainen kost bijvoorbeeld 500 munten, een potion 50, enzovoorts. Een kist openen kost bijvorrbeeld 2 MP en winkelen in de stad 3 MP.

Als de Overlord aan de beurt is, mag hij 'threat' tokens pakken. Deze tokens zijn het betaalmiddel voor het uitspelen van kaarten. Hij mag kaarten trekken, monsters tot leven wekken en monsters activeren (laten lopen of aanvallen). De kaarten kunnen allerlei leuks in de kerker activeren: meer monsters tot leven wekken of vallen zetten bijvoorbeeld.

Vechten
Een niet onbelangrijk onderdeel van het spel is het vechten.

De Overlord heeft de monsterkaarten waarop staat hoe snel het monster kan lopen, hoeveel levens het heeft en met welke dobbelstenen het monster mag aanvallen. De helden kunnen, als ze wapens hebben, meer dobbelstenen toevoegen aan hun aanval. Stel dat Mad Carthos zou mogen aanvallen, en hij heeft de Staff of Fire, dan mag hij aanvallen met 3 zwarte dobbelstenen (zie z'n heldenkaart) plus nog eens 1 witte, 1 groene en 1 gele dobbelsteen. Het monster Razorwing zou mogen aanvallen met 1 rode, 1 gele en 1 zwarte dobbelsteen. Op de dobbelstenen staan cijfers, bliksemflitsjes, hartjes en kruizen. Gooi je een kruis, dan betekent het dat je mist. De cijfers geven de afstand aan en de blimksemflitsen het aantal 'charges' waarmee je bonussen kunt activeren. Zo kun je met de Staff of Fire 1 charge omwisselen voor 1 schade méér bijvoorbeeld. De hartjes geeft aan hoeveel schade de tegenstander heeft. Je trekt de armour van dit cijfer af en het verschil is het aantal levens dat je verliest.

Einde van het spel
Wanneer en hoe een quest eindigt, dat hangt ervan af. De overwinningscondities staan voor beide partijen in de quest beschreven. Het kan zijn dat je een bepaald aantal conquest tokens moet hebben, of dat je een bepaald monster moet verslaan bijvoorbeeld.


Mening

Moelijkheidsgraad
Het spel heeft toch nog best een flink aantal regels en regeltjes en niet alles is even duidelijk. Toch steekt het hoofdpatroon wel logisch in elkaar. Af en toe is het flink spitten in de regels en de FAQ en de errata, maar je komt er wel uit en hoe meer je het speelt, hoe duidelijker het wordt.

Speelplezier
Als je van 'dungeon crawlers' houdt is Descent toch wel een topper. De quests zijn erg divers en er zitten soms erg leuke en originele verhalen en opdrachten in. De basisversie kent toch wel enkele problemen. Zo is de inhoud van de gouden kisten die de helden kunnen vinden en openen wel erg sterk. Er zitten soms zulke sterke wapens in dat het spel na een goede vondst een beetje routineus wordt, omdat de helden zonder problemen overal doorheen walsen. Dit probleem wordt schijnbaar met de uitbreidingen opgelost; gouden kisten zijn daarin erg zeldzaam. Zelf heb ik nog niet met uitbreidingen gespeeld. Ook is de lengte van het spel een beetje een probleem: de speelduur is vaak 4 uur of meer. Ook dat wordt opgelost, en wel met de uitbreiding The Road to Legend. Met deze uitbreiding wordt een nieuwe optie toegevoegd, en wel dat je het spel kunt 'opslaan'. De helden stoppen hun spulletjes in een apart kartonnen doosje en op een scorevel wordt bijgehouden hoe de status van het spel is.

Design en functionaliteit
Grote doos met mooie, kleurrijke graphics. gedetailleerde figuurtjes en prachtig, stevig materiaal.

EINDBEOORDELING: