[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: aparte vorm van het aloude Ganzenbord, leuk om zo heel af en toe eens uit de kast te trekken
Negatief: net wat te droog vanwege het tel- en rekenwerk

Beoordeling

Hase und Igel / Haas en Schildpad

[ Haas en Schildpad ] Naam: Hase und Igel / Haas en Schildpad
Uitgever: Abacus Spiele / 999 Games
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Ontwerper: David Parlett
Tijdsduur: ongeveer 45 minuten
Prijs: ongeveer 18 €

In eerste instantie lijkt Haas en Schildpad erg op Ganzenbord. In feite is het ook een vernieuwd Ganzenbord. Gezien het jaar waarin het spel voor het eerst uitkwam (1979) is het inderdaad vernieuwend. Spelers moeten via een spoor van het begin- naar het eindpunt zien te komen. Toch speelt hier de dobbelsteen een veel kleinere rol dan in Ganzenbord. Je loopt namelijk vooruit door het eten van worteltjes, en je bepaalt dus zelf hoeveel stappen je vooruit gaat. Als je genoeg worteltjes hebt tenminste. Worteltjes kun je tijdens je tocht verdienen. De dobbelsteen komt pas in het spel als je besluit om op een hazenveld te gaan staan.

Opstelling
Iedere speler krijgt 3 slakroppen en 65 wortelen. Iedere speler kiest een kleur en zet de houten schijf in die kleur aan de start. De rest van de wortelen wordt in de wortelbank gelegd.

Spelverloop
Als een speler aan de beurt is, kan hij kiezen uit 2 acties:
- de houten schijf vooruit zetten
- blijven staan op een wortelveld
- met de houten schijf terugvallen

Vooruit gaan
De schijf vooruit zetten kost wortels. 1 plaats vooruit kost 1 wortel, 2 plaatsen vooruit 3 (2+1) wortels, 3 plaatsen vooruit 6 wortels (3+2+1) etc. Gelukkig zit er een schema bij van hoeveel wortels het kost om een bepaald aantal plaatsen vooruit te gaan, zodat je dat zelf niet meer uit hoeft te rekenen.
Hoe sneller je vooruit wilt, hoe meer wortels dat dus kost. Vervolgens mag de speler de actie uitvoeren van het veld waarop hij terecht is gekomen. De meeste acties mag je eigenlijk pas aan het begin van je volgende beurt uitvoeren.
Er zijn wortelvelden (je moet aan het begin van de volgende beurt of 10 wortels uit de wortelbank halen, of 10 wortels aan de wortelbank afgeven), slavelden (je moet aan het begin van de volgende beurt een krop sla eten, en pas de beurt daarna weer lopen), velden die genummerd zijn (als je aan het begin van je volgende beurt op dezelfde positie in het spel staat als dat het cijfer aangeeft, dan krijg je dat cijfer maal 10 wortels van de wortelbank. Stel je gaat op een veld met het cijfer '2' staan, en je staat aan het begin van de volgende beurt ook inderdaad ook in de tweede positie, krijg je 2x10=20 wortels) en als laatste het hazenveld. Op het hazenveld moet je dobbelen, en meteen de actie uitvoeren die daarbij hoort. Bij het spel zit een overzicht van wat je moet doen als je een bepaald getal dobbelt. Dat varieert van een beurt overslaan, tot het pakken van wortels uit de wortelbank, tot het eten van een krop sla etc.

Terugvallen
Je kunt dus op 3 manieren wortels vergaren: goed dobbelen op het hazenveld, gokken op je spelpositie of op een wortelveld gaan staan. Er is nog een vierde mogelijkheid: terugvallen naar het laatste schildpadveld. Het aantal vakjes dat je terug moet maal 10 is het aantal wortels dat je daarvoor krijgt. Ga je dus 4 velden terug (omdat daar het dichtsbijzijnde schildpadveld is), dan krijg je 4x10=40 wortels.

Het doel
Het doel is om als eerste de finish te bereiken. Er is een 'maar'. De eerste speler die over de finish komt, mag maar 10 wortels over hebben. De tweede 20 wortels enz. Je moet dus goed uitkijken dat je op het eind niet te veel wortels over hebt!


Mening

Moelijkheidsgraad
Erg simpele regels, die je snel door hebt.

Speelplezier
Ik vind het geen topper, maar wel een leuk spelletje om zo af en toe eens te spelen. Het gereken met al die wortels maakt het net wat te droog om echt leuk te zijn. Gelukkig in dit geval, zorgt het dobbelen op het hazenveld nog wel voor enige commotie. Zou dat ontbreken, dan zou het een gortdroog tel- en rekenspel worden.

Design en functionaliteit
Netjes uitgevoerd. De velden van de slabank hadden wel iets meer van elkaar af gedrukt mogen worden.

EINDBEOORDELING: