[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: grafisch mooi, spel voor liefhebbers van de wat zwaardere spellen
Negatief: niet geschikt voor liefhebbers van luchtige spellen

Beoordeling

Java

[ Java ]

Naam: Java
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Prijs: ongeveer 36 €

Het doel van het bordspel Java is om zoveel mogelijk steden van Java binnen je machtsbereik te krijgen. Iedere speler kan in zijn beurt tegels leggen. Het verschil met de meeste legspellen waarin tegels aangelegd moeten worden is, dat tegels ook op elkaar gelegd mogen worden, waardoor een hoogteverschil ontstaat. Er zijn drie verschillende velden: rijstvelden (groen), dorpsvelden (geel, met huisjes) en watervelden (blauw). Elke tegel bestaat uit 1 (waterveld of dorpsveld of rijstveld), 2 (dorpsveld en rijstveld) of 3 (2 rijstvelden en 1 dorpsveld) velden. Wanneer 2 of meer dorpsvelden elkaar raken (hoogteverschil is niet van belang) en er is op een van deze dorpsvelden een paleis gebouwd, dan wordt de reeks een stad genoemd. De speler die op het hoogste niveau staat binnen een stad, heeft de grootste macht over deze stad.

Bij elke beurt moet een speler op z'n minst 1 tegel van 3 velden op het bord leggen. Verder krijgt de speler 5 actiepunten (het leggen van die eerste tegel verbruikt 1 actiepunt). Met die actiepunten kan hij nog een tegel leggen (1 AP = ActiePunt per tegel, ongeacht of deze tegel 1, 2 of 3 velden groot is), een pion op het bord plaatsen (1 AP vanuit het laagland, 2 AP vanuit het hoogland), een pion verplaatsen (1 AP als er gewisseld wordt van dorpsveld naar rijstveld of omgekeerd, anders is bewegen gratis), een paleis bouwen of uitbreiden (1 AP), een paleiskaart van de stapel trekken (1 AP per kaart) en een paleisfeest houden (kost paleiskaarten, maar geen AP).

Aanzienspunten krijg je gedurende het spel voor het bouwen of uitbreiden van een paleis, voor het met land omsluiten van watertegels, of voor het meedoen aan een paleisfeest.

Daarnaast heeft elke speler per spel de beschikking over 3 actiefiches, die elk goed zijn voor 1 extra AP tijdens een beurt. Er mag maximaal 1 actiefiche worden ingeleverd per beurt.

Aan het eind van het spel krijgt elke speler aanzienspunten voor elke stad waar hij het meest aanzien heeft.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regels van het spel zijn matig complex. Het enorm aantal mogelijkheden dat je per beurt ter beschikking hebt, maakt het een spel van veel wikken en wegen. Trek je paleiskaarten, om straks mee te doen aan het paleisfeest voor de aanzienspunten? Leg je tegels neer? Of zet je extra pionnen op het bord?

Speelplezier
We hebben het spel nu twee keer met 2 spelers gespeeld. Het spel is uitermate goed speelbaar, maar wel lastig. In beide gevallen bleken de tussentijds gescoorde aanzienspunten doorslaggevend te zijn in de eindtelling. In beide gevallen hadden beide spelers in de eindronde hetzelfde aantal punten voor de steden. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het feit dat de persoon die de laatste tegel met 3 velden op het bord legde, ook meteen met zijn laatste beurt bezig was. Toen persoon 1 klaar was, werden de punten geteld. Vervolgens mocht speler 2 nog eens een laatste 6 AP gebruiken. Tot twee keer toe was het speler 2 gelukt om met 6 AP *ook* in alle steden het meeste aanzien te genieten (een stadsveld bedekken met een rijstveld, zodat plotseling de pion van speler 1 niet meer in de stad staat, een dorpstegel ophogen en gratis de pion naar een hoger niveau plaatsen etc.). Ik vermoed dat we het beiden vaker moeten spelen om te begrijpen hoe je zoiets kunt voorkomen. In ieder geval vonden we het beiden een intrigerend spel.
Update: Inmiddels hebben we het spel al behoorlijk vaak gespeeld, ook met 3 en 4 spelers. Ook met meerdere spelers blijkt, dat vaak de tussentijds gescoorde aanzienspunten erg belangrijk zijn. Dat betekent dat je tijdens het spel voortdurend je tussenscore in de gaten moet houden, en dat je niet aan het eind 'even je slag kunt slaan'. Precies dat maakt Java zo boeiend!

Design en functionaliteit
Mooi en stevig. Dezelfde kwaliteit als Tikal.

EINDBEOORDELING: