[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: niet al te lang dobbelspel met een goeie vaart en een vleugje politiek erin
Negatief: de spelregels zijn in het Koreaans en de geluksfactor is toch redelijk hoog

Beoordeling

 

Relevante links

Engels vertaling spelregels

Lineage II: The Boardgame

[ Lineage II ] Naam: Lineage II: The Boardgame
Uitgever: Dagoy
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerpers: Sanghoon Lim, Sunyoung Lim, Thomas H. Jung
Tijdsduur: 60-90 minuten
Prijs: ongeveer 30 €

Het spel Lineage II: The Boardgame is gebaseerd op het online Koreaanse computerspel Lineage II dat jarenlang mateloos populair is geweest in Korea. Ook het bordspel is van Koreaanse hand. M'n vriend en ik hebben het computerspel ook een behoorlijke tijd gespeeld, en op Spiel in Essen liepen we tegen het bordspel aan. We moesten het uiteraard hebben, ook al waren onze verwachtingen ten aanzien van het spel bijzonder laag. Gewoon een impulsaankoop uit nostalgische overwegingen. Een exotisch hebbedingetje. Onze verbazing was groot toen we het een keer 'gewoon voor de lol' probeerden te spelen. Het bleek namelijk zo slecht niet eens, en de kwaliteit van de onderdelen was enorm hoog!

Spelopzet
Het spelbord bestaat uit een kaart van de wereld, met daarop steden en speciale gebieden afgebeeld. Rondom de steden en speciale gebieden zijn er loopvakjes. Verder is er een aparte plek op het bord gereserveerd voor het uitvechten van kasteelbelegeringen, en zijn er vakken voor de gebeurtenis- en monsterkaarten. de gebeurteniskaarten en de monsterkaarten worden geschud en op de respectievelijke vlakken op het bord gelegd. De geldstukken ('adena' genoemd in dit spel) en de overwinningspunten chips (OP chips) worden in de bank gelegd. Op elke stad (daar zijn er 3 van) wordt een kasteel geplaatst. De 7 8-zijdige dobbelstenen worden naast het bord gelegd.
Iedere speler krijgt aan het begin van het spel het volgende:
- 1 van de 5 raskaarten (orc, light elf, dark elf, human of dwarf), met daarop de rugzak en plek voor wapens en uitrusting. De bij het ras behorende pion wordt op de startplek geplaatst.

[ Lineage II: raskaart ]
- 10 adena (adena is de geldeenheid in het spel)
- 5 huursoldaten
- 2 gebeurteniskaarten
- 2 kasteelbelegeringskaarten, 1 met Offence (aanval; overigens is het verkeerd gespeld, maar daar kom ik later nog op terug) erop en 1 met Defense (verdediging)
- 3 OP chips

Spelverloop
De jongste speler begint. Het verloop komt in het kort neer op het volgende neer:
1. De speler die aan de beurt is kan twee dingen doen: een belegering starten of de genummerde dobbelsteen rollen en zijn pion op het bord verzetten.
Verder mag je, als je een kasteel bezit, een prestige chip op het kasteel zetten. Je ontvangt ook evenveel adena als er prestige chips liggen.
2. Heb je de dobbelsteen gerold, dan verzet je je pion evenveel stappen als de ogen aangeven. Kom je op een speciaal veld terecht, dan mag je de bijbehorende actie uitvoeren. Zo is er bijvoorbeeld een tempel, en als je die aandoet ontvang je 10 adena. Of je komt in een drop terecht en daar mag je spullen verkopen of gebeurteniskaarten trekken of soldaten inhuren. Of je komt terecht op het race circuit waar je je adena kunt vergokk...erhm verdienen. Of je komt op een leeg veld terecht. Dan doet dit veld dienst als jachtgrond en mag je een monster bevechten. Er zijn twee soorten kaarten: quest kaarten en actiekaarten. Met de questkaarten kun je OPs krijgen en actiekaarten mogen tijdens je beurt gespeeld worden. Wel maar 1 per beurt. En dat kan ook vanalles zijn: extra soldaten tijdens een belegering, of hulp bij het doden van monsters. Overigens is de tekst op deze kaarten zowel in het Koreaans als Engels.

[ Lineage II: Gebeurteniskaarten ]

Als je op een kasteel komt dat nog niet in iemands bezit is, krijg je automatisch dat kasteel toegewezen en kun je soldaten inhuren voor 3 adena per stuk. Elke beurt krijg je een prestige chip rond je kasteel erbij (en aan het begin van je beurt evenveel adena als dat je prestige chips hebt). Heeft een kasteel 7 prestige chips dan worden alle prestige chips weggehaald en krijgt de eigenaar 1 OP. Vanaf de volgende beurt begint de opbouw van prestige chips opnieuw.
3. Je mag spullen verkopen.

Monsters bevechten
Kom je op een jachtveld, dan mag je een monster bevechten. Je kiest dan een monster van de monsterstapel. Monsters van de C stapel zijn gemakkelijker te overwinnen dan die op de A stapel. De beloning voor het verslaan van een A monster is echter een stuk groter. De monsterkaart leg je op de jachtgrond en je gooit 5 dobbelstenen (met daarop gekleurde bolletjes; geel, rood en groen). Elke monsterkaart geeft aan hoeveel je van welke kleur je moet rollen om het monster te verslaan. Heb je het monster verslagen, mag je het monsterkaartje omdraaien en kijken wat de beloning is. Dat kunnen 'potions' zijn, of wapens of uitrusting. Je mag deze dan houden (en eventueel later verkopen voor adena). Heb je het monster niet verslagen, dan blijft het liggen op het jachtveld, de speler is 'dood', verliest op de plek waar hij is doodgegaan adena, en komt in het dichtsbijzijnde dorp weer tot leven. De beurt is dan meteen voorbij. De hoeveelheid adena die de speler verliest staat op de monsterkaart. Heb je geen of niet genoeg adena dan verlies je uitrusting op die plek.
Het monster blijft dus liggen en zodra een speler op dit jachvlak komt, dan mag hij zijn geluk opnieuw beproeven. Verslaat iemand het monster, dan krijgt hij alles wat op het jachtveld ligt.
Monsters bevechten gaat gemakkelijker met uitrusting. Elke uitrusting kan 1 of meerdere kleuren toevoegen aan je worp. Stel, je hebt een uitrustingsstuk met een groen bolletje erop, en het monster heeft een worp nodig van 3 groene bolletjes, dan hoef je met 5 dobbelstenen nog maar 2 groene bolletjes te gooien in plaats van 3.

[ Lineage II: Monsterkaarten voorkant ]

[ Lineage II: Monsterkaarten achterkant ]

Kasteelbelegering
Komt een speler op een kasteel dat al in het bezit is van een andere speler, dan wordt er een belegering gestart. Elke speler is verplicht mee te doen aan deze belegering! Elke speler zet 1 OP in. Vervolgens bepalen alle spelers welke kant ze kiezen: die van de aanvaller of die van de verdediger. De aanvaller en verdediger mogen beiden discussiepunten aanhalen en commentaar en hints geven, in de hoop dat de rest hun kant kiest. De spelers kiezen een kant door middel van of de Offence kaart of de Defense kaart gesloten voor zich neer te leggen. Uiteraard mag de eigenaar van het kasteel alleen de verdediging kiezen en diegene die de belegering is gestart de aanval. Als alle spelers een kant hebben gekozen, worden de kaarten omgedraaid. Daarna zet iedereen soldaten in, en wel door ze in gesloten hand te pakken. Heeft iedereen het aantal soldaten bepaald, dan worden de ingezette legers getoond en op het belegeringsvak gelegd. Ook eventuele actiekaarten mogen worden gespeeld. Vervolgens wordt er gevochten met de genummerde dobbelsteen. Elke kant gooit een dobbelsteen. De kant met het hoogste cijfer verwijdert een aantal legers van de tegenstander. Het aantal dat wordt verwijdert is het verschil tussen de twee worpen. Dus, stel dat de aanvaller 3 gooit en de verdediger 6, dan verdwijnen er 3 legers van de aanvaller van het bord. Dit gaat net zo lang door totdat alle legers van een kant weg zijn. De kant die nog legers over heeft, verdeelt de ingezette OP chips, plus nog een extra OP chip van de bank.

[ Lineage II: Belegeringskaarten ]

Einde van het spel
Het spel eindigt wanneer:
- 1 speler 10 OP heeft
- 1 speler geen OP meer heeft
- er geen monsters meer zijn waar spelers op kunnen jagen
Winnaar is degene met 10 OP, of, als het spel eerder eindigt, degene met de meeste OP.


Mening

Moelijkheidsgraad
Op zich is het spel niet zo vreselijk ingewikkeld in zit redelijk logisch in elkaar. Als je de spelregels eenmaal kent. En daar zit hem het probleem. Het spel is Koreaans, en de actiekaarten zijn zowel in het Koreaans en Engels (soms zelf foutief Engels, zoals in het geval van de belegeringskaarten), maar de spelregels dan weer niet. Die zitten alleen in het Koreaans in de doos. Maar her en der zijn er op Internet gelukkig Engelse vertalingen te downloaden, al zijn de vertalingen soms ook niet al te best.

Speelplezier
Het blijft een dobbelspel met een vrij hoge geluksfactor, maar toch valt het uiteindelijk nog wel mee. Zeker als het gaat om de eindoverwinning en de belegeringen, dan wordt het een en ander gecompenseerd doordat spelers een kant moeten kiezen tijdens belegeringen. Wat ook meehelpt is de lengte van het spel. Vaak duurt een spel niet langer dan 1-1,5 uur en dat is voor een dergelijk spel wel genoeg. Ik vind hem zelf verrassend leuk. Geen topper, maar ik heb beslist slechtere spellen in m'n collectie. Een niet al te lang dobbelspel met een vleugje politiek.
Met 2 spelers is het spel niet zo geslaagd, omdat er dan geen 'politiek' komt kijken bij de belegeringen en eigenlijk de overwinning alleen maar neerkomt op geluk. Ik vind hem op z'n best met 5 spelers.

Design en functionaliteit
Werkelijk prachtig en degelijk materiaal: geplastificeerde kaarten, houten kastelen, dik spelbord en dikke raskaarten omtrokken door linnen... Ik denk dat dit spel qua kwaliteit van materiaal het beste spel in m'n verzameling is.

EINDBEOORDELING: