[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: vlot spelletje met een combinatie van je geheugen goed gebruiken, een beetje gokken en een beetje bluf
Negatief: doosje is niet al te stevig

Beoordeling

Mamma Mia!

[ Mamma Mia! ] Naam: Mamma Mia!
Uitgever: Abacus Spiele / PS Games
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Uwe Rosenberg
Tijdsduur: ongeveer 30 minuten
Prijs: ongeveer 8 €

In het spel Mamma Mia! moeten de spelers op bestelling pizza's bakken. Daarvoor moeten de juiste ingrediënten in de oven gelegd worden, want anders kan de bestelde pizza niet gebakken worden. De speler die aan het eind van het spel de meeste pizza's heeft weten te bakken, is winnaar van het spel.

Mamma Mia! kent twee soorten kaarten: de ingrediëntenkaarten en de bestellingkaarten. Op een bestellingkaart staan alle ingrediënten afgebeeld die een speler nodig heeft om de specifieke pizza te bakken.

[ Mamma Mia! bestellingkaart ] [ Mamma Mia! bestellingkaart ] Voor het bakken van de meest linkse pizza zijn 15 willekeurige ingrediënten nodig, en voor de meest rechtse 1 champignon (het basisingrediënt voor de speler die met de bruine bestellingkaarten speelt) en 4 ananas.

Elke speler kiest een kleur (rood, bruin, geel, groen of paars) en krijgt de 8 bestellingkaarten in die kleur. Een speler kan dus maximaal 8 pizza's bakken. De 8 pizza's zijn voor elke speler hetzelfde, behalve het basisingrediënt. Groen heeft als basisingrediënt pepers, bruin champignons, rood salami, geel ananas en paars olijven.

Het tweede soort kaarten zijn ingrediëntenkaarten. Er zijn 5 soorten ingrediënten: salami, champignons, olijven, ananas en pepers.

Dan is er nog één afwijkende kaart, en dat is de Mamma Mia! kaart. De speler die deze trekt moet aan het eind van de ronde de oven leeghalen.

Startopstelling
Iedere speler krijgt 8 bestellingkaarten in dezelfde kleur. Deze schudt hij, en legt die gesloten voor zich neer. De Mamma Mia! kaart wordt uit de stapel ingrediëntenkaarten genomen, en die stapel wordt geschud. Elke speler krijgt 6 van deze kaarten. Verder mag elke speler nog de bovenste kaart van de eigen gedekte bestellingkaarten afnemen. Elke speler heeft dus in totaal 7 kaarten op hand. De Mamma Mia! kaart wordt in de stapel ingrediëntenkaarten gestoken. Deze wordt opnieuw geschud, en gedekt in het midden van de tafel gelegd.

Spelverloop
Elke speler gaat nu proberen de bestelling die hij in z'n handen heeft te maken. Om de beurt mogen spelers kaarten 'in de oven' leggen. Wanneer een speler denkt dat er genoeg ingrediënten in de oven liggen om de pizza te maken, dan legt hij de bestellingkaart er bovenop. Wanneer een speler ingrediëntenkaarten en/of bestellingkaarten (een speler mag beide spelen in z'n beurt!) heeft gespeeld, dan mag hij of van de gedekte stapel ingrediëntenkaarten tot 7 kaarten aanvullen, of van zijn eigen stapel bestellingkaarten tot 7 aanvullen. Op die manier kan een speler nieuwe bestellingen krijgen. Wanneer de ingrediëntenkaarten op zijn, dan is de ronde ten einde. De speler die de Mamma Mia! kaart heeft getrokken, pakt nu de ovenkaarten, draait de stapel om, en gaat sorteren. Telkens wanneer er een bestellingkaart van een speler verschijnt, wordt er gekeken of er op dat moment genoeg ingrediënten al omgedraaid en gesorteerd liggen. De ingrediënten die nog niet gesorteerd zijn, tellen niet mee! Wanneer de pizza gebakken kan worden, worden de ingrediënten weggenomen en opzij gelegd (verdwijnen dus uit de oven) en de speler mag zijn afgebakken pizza open voor zich neerleggen. Liggen er niet genoeg ingrediënten, dan mag de speler van wie de bestellingkaart is, ingrediënten uit zijn hand bijleggen. Als hij niet kaan aanvullen, dan is de pizza mislukt, er worden geen ingrediënten uit de oven gehaald, en de speler krijgt de bestellingkaart terug. Deze moet hij nu onderop de stapel gedekte bestellingkaarten leggen.

De speler die na 3 rondes de meeste pizza's heeft weten af te bakken, is de winnaar.


Mening

Moelijkheidsgraad
Vrij simpele regels die snel te begrijpen zijn.

Speelplezier
In eerste instantie lijkt het voornamelijk een saai en droog geheugenspelletje. Toch is het dat niet. Je zult al snel merken dat jij en je medespelers de draad langzaam kwijt raken, en dan is het een kwestie van gokken wanneer je een bestellingkaart kunt neergooien. Toen we het een paar keer gespeeld hadden, kreeg iedereen de smaak te pakken, en werd er niet alleen gegokt, maar ook geblufd. Al met al blijkt het een vermakelijk spelletje voor tussendoor.

Design en functionaliteit
Handzaam doosje, met kleurvolle kaarten. Minpunt is dat het doosje van nogal slap karton is, en het aan de zijkant opengemaakt moet worden.

EINDBEOORDELING: