[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: divers, aantrekkelijk
Negatief: spelregels kunnen nogal overweldigend zijn

Beoordeling

Relevante links
Engelstalige spelregels

Nederlandstalige spelregels (.doc)

Nederlandstalige spelregels (.pdf)

Variant voor 2 personen

Puerto Rico helpsheet (Bordspel.com)

Gebouwengenerator

Nederlandstalige gebouwen (1,2 Mb)

Rio Grande, de uitgever die de Engelstalige versie van Puerto Rico uitgeeft, stelt gratis een (Engelstalige) uitbreiding te beschikking. Het betreft niet alleen gebouwen, maar ook nieuwe plantages (met de daarbijbehorende aangepaste regels). Downloaden: gebouwen (sheet 1 en sheet 2), spelregels, voorbereidingen, tabel en credits.

Puerto Rico

[ Puerto Rico ]

Naam: Puerto Rico
Uitgever: Alea-Ravensburger
Aantal spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Ontwerper: Andreas Seyfarth
Tijdsduur: ongeveer 1,5-2 uur
Prijs: ongeveer 31 € (in spellenspeciaalzaken te krijgen)

Sinds een tijdje brengt Ravensburger spellen van Alea uit. De nieuwste loot (2002; Nederlandstalige versie kwam een jaar later, in april 2003 uit) is Puerto Rico. In het spel speel je een immigrant in het net ontdekte land, en je rol is wisselend: goudzoeker, burgemeester, handelaar, kapitein, opzichter van een plantage, bouwmeester of kolonist. De rol die je speelt bepaal je elke ronde zelf, en het doel ervan is om zoveel mogelijk aanzien te verwerven (=zoveel mogelijk roempunten verwerven).

Elke speler krijgt een eigen speelbord, waarop hij kan plantages en gebouwen kan bouwen. De diverse rollen worden op tafel gelegd, en de speler die aan de beurt is, krijgt de gouverneurskaart en mag kiezen welke rol hij wil spelen. Vervolgens wordt de rol uitgevoerd, en mogen alle spelers om beurten ook deze rol uitvoeren. Wanneer iedereen de rol heeft gespeeld, mag de volgende speler een nog niet gebruikte rol aannemen. De speler die als eerste een bepaalde rol aanneemt heeft bepaalde voordelen. Zo mag de eerste kolonist kiezen uit het aanleggen van een plantage of een steengroeve, en mag de burgemeester een extra werker van de stapel pakken.

Wanneer iedere speler een rol heeft uitgekozen, wordt er op de niet gebruikte rollen een goudstuk geplaatst en worden de gebruikte rollen weer op tafel gelegd, krijgt de volgende speler de gouverneurskaart, en kan de volgende ronde beginnen. Degene die de gouverneurskaart in bezit heeft, mag beginnen.

De rollen
De goudzoeker mag een dubloen pakken. De andere spelers krijgen niets.
De burgemeester mag een werker uit de algemene voorraad pakken en vervolgens een werker recruteren van het kolonistenschip. Dan mag de volgende speler een werker uit het kolonistenschip nemen. Dit gaat zo door totdat alle kolonisten uit het schip zijn verdwenen. De kolonisten heb je nodig om je plantages en je (productie)gebouwen te bemannen. Zonder werkers geen productie! Als het kolonistenschip leeg is, wordt dit weer aangevuld met nieuwe kolonisten, voor de volgende keer dat deze rol aangenomen wordt. Daarvoor worden alle niet bemande gebouwen en productiefaciliteiten geteld (niet de plantages!) en met dat aantal wordt het schip aangevuld, met een minimum van 5.
De kolonist mag kiezen tussen het bouwen van een steengroeve, waarmee je korting kunt krijgen wanneer de rol van bouwmeester wordt gespeeld, of hij mag als eerste een van de openliggende plantages uitzoeken. Dan is de volgende speler aan de beurt, die alleen mag kiezen uit de overgebleven plantages. De plantages zijn belangrijk omdat ze grondstoffen opleveren, die later verkocht (levert dubloenen op) of verscheept kunnen worden (levert roempunten op). Wanneer iedereen een plantage gekozen heeft, worden de overgebleven plantages weggehaald en wordt er een reeks nieuwe van de gedekte stapel getrokken.
De handelaar mag een van z'n producten (indigo, suiker, koffie, mais of tabak) verkopen in het handelshuis, en hij verdient daar een extra dubloen mee. Dan mag de volgende speler tegen de normale prijs een product verkopen. Mais levert niets op, tenzij het aangeleverd wordt door de speler die als eerste de handelaar speelt (dan levert het 0 + 1 = 1 dubloen op). Indigo levert 1 dubloen op, suiker 2, tabak 3, en koffie 4. Een product mag alleen aan het handelshuis verkocht worden als dit product nog niet verkocht is. Als de eerste speler bijvoorbeeld tabak heeft verkocht, dan mag de volgende speler dat niet meer verkopen. Heeft hij geen andere producten dan tabak, dan mag hij dus niets verkopen. Pas als het handelshuis gevuld is met 4 verschillende producten, dan wordt het leeggehaald, en kan er weer alles verkocht worden.
De opzichter mag gaan produceren. Voor elke plantage en bijbehorende bewerkingsfabriek mag hij de desbetreffende grondstof uit de voorraad nemen. Zowel de plantage als de bewerkingsfabriek moeten bemand zijn! De volgende speler mag nu produceren. Wanneer er bepaalde grondstoffen meer in de voorraad zitten, dan is dat pech: dan heeft de speler geen productie in de grondstof die er niet meer is. Het komt dus wel eens voor dat de laatste speler mis grijpt. Als laatste is de speler die als eerste de rol van opzichter aanneemt nog een keer aan de beurt. Deze mag nog een extra grondstof nemen, mits die nog in voorraad is en mits hij hem zelf produceert.
De kapitein mag waren gaan leveren aan een van de 3 schepen. Elke schip kan slechts een soort grondstof vervoeren. De beginnende speler mag een grondstof die hij heeft geproduceerd uitzoeken, en al de grondstoffen die hij heeft in een schip plaatsen. Dan is de volgende speler aan de beurt. Deze zet of eenzelfde grondstof in het eerste schip bij, als er nog plek is, of kiest een andere grondstof en plaatst die in een nieuw schip. Dan is de volgende speler aan de beurt, enzovoort. Wanneer iedere speler aan de beurt is geweest, mag de startspeler kijken of hij nog grondstoffen kwijt kan in een van de schepen. Dit gaat zo door tot niemand meer iets kan plaatsen. Voor elke geleverde grondstof krijgt een speler een roempunt. De startspeler krijgt 1 roempunt extra.
De bouwmeester tenslotte mag een gebouw bouwen. Gebouwen kosten dubloenen, en op elk gebouw staat aangegeven wat het kost. De eerste speler in deze rol krijgt 1 dubloen korting op de bouw. En spelers met steengroeven krijgen ook korting op de bouw. Iedere speler mag om de beurt een gebouw (verwerkingsfabriek of speciale gebouwen) bouwen, als hij dat wil en als hij daar geld voor heeft.

[ Puerto Rico ]

Eindtelling
Wanneer of er geen kolonisten meer in de algemene voorraad zitten of een speler geen gebouwen meer kan bouwen omdat er geen plek meer is op het speelbord, dan worden alle roemputen geteld. Dit zijn niet alleen de roempunten die je tijdens de rol als kapitein hebt vergaard, maar ook gebouwen leveren roempunten op. Het aantal roempunten dat een gebouw waard is, staat in de rechterbovenhoek van het gebouw aangegeven. De speler met de meeste roempunten wint. Is er een gelijke stand, dan worden de grondstoffen en dubloenen opgeteld, en diegene met de meeste grondstoffen/dubloenen heeft dan gewonnen.

Zelf gebouwen genereren
Je kunt ook zelf gebouwen bedenken en maken. Op de site van Alea is er een gebouwengenerator. Het enige dat je hoeft te doen is de specificaties van de gebouwen in te tikken, en op de knop 'Generieren' drukken. Het resultaat is een PDF-bestand dat je met een kleurenprinter kunt afdrukken. Helaas kun je alleen de kleine gebouwen genereren, en niet de grote (die 4 overwinningspunten waard zijn). Als voorbeeld heb ik de kleine gebouwen naar het Nederlands vertaald (want ook daar kun je zo'n generator handig voor gebruiken).

Rio Grande - uitbreiding
Rio Grande, de uitgever die de Engelstalige versie van Puerto Rico uitgeeft, stelt gratis een (Engelstalige) uitbreiding te beschikking. Het betreft niet alleen gebouwen, maar ook nieuwe plantages (met de daarbijbehorende aangepaste regels). Downloaden: gebouwen (sheet 1 en sheet 2), spelregels, voorbereidingen, tabel en credits.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regels zijn bij de eerste keer spelen nogal overweldigend. Je moet weten wat de rollen inhouden, welke gebouwen er zijn en wat ze doen, en goed de afhandeling van de rollen in de gaten houden. De eerste keer dat ik het speelde vond ik het verre van duidelijk wat nu een goede tactiek was. Maar na een paar keer spelen worden de toch goeie diepgang en de uitstekende balans van het spel duidelijk. Het is geen spel dat je binnen 5 minuten 'even begint te spelen', maar het is absoluut de moeite waard om er even doorheen te bijten!

Speelplezier
Ik vind het spel divers en goed gebalanceerd. Je bent ook continue ergens mee bezig. Na een paar keer spelen worden de twee hoofdtactieken al snel duidelijk: of je gaat voor een grote productie van goedkope producten zodat je roempunten kunt vergaren in de rol als kapitein, of je gaat voor de dure producten, om die te verkopen voor veel geld en daarmee dure gebouwen te bouwen die veel roempunten opleveren. Daarnaast krijg je ook steeds meer inzicht in hoe je je tegenstanders dwars kunt zitten. Welke tactiek je ook kiest: het blijkt dat de punten nooit erg ver uit elkaar liggen aan het eind. De paar keer dat we (met z'n vijven) hebben gespeeld kwamen we zo rond de 30 roempunten uit, waarbij het verschil tussen hoogste en laagste score niet verder dan 7 of 8 uit elkaar lag.

Design en functionaliteit
Degelijk, met houten grondstoffen en kolonisten, en dikke kartonnen speelborden, plantages en gebouwen. Het geheel ziet er kleurrijk en verzorgd uit.

EINDBEOORDELING: