[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: spelregels snel te leren, tactisch
Negatief: weinig online spelers

Beoordeling

Knizia's Samurai (PC)

Naam: Knizia's Samurai
Uitgever: Hans im Glück / Klear Games LLC
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Reiner Knizia
Tijdsduur: ongeveer 45 minuten
Prijs: $ 19,95
Platforms: PC, Mac

Het doel van het spel Samurai is om boeddha's, helmen en rijstvelden te verzamelen. Dit doe je door de stadsvelden waarop deze stukken staan opgesteld (de spelers mogen in de eerste beurten ieder hun portie boeddha's, helmen en rijstvelden plaatsen; pas dan begint het eigenlijke spel) te omsingelen met machtsfiches. Wanneer een stad volledig omsingeld is, wordt gekeken welke speler het meeste macht bezit over respectievelijk de boeddha's, rijstvelden en helmen (indien die in de stad aanwezig zijn). De speler met de meeste macht mag het desbetreffende stuk van de kaart halen. De verzamelde boeddha's, helmen en rijstvelden zijn voor de uiteindelijke puntentelling van belang.

Wanneer een speler machtsfiches heeft gelegd, mag hij van een gedekte stapel zijn fiches aanvullen. Deze fiches zijn niet zichtbaar voor de andere spelers. Aan het eind van het spel volgt de puntentelling.

Mogelijkheden
Het geheel ziet er compleet uit. Zo kun je de 'Instructions' doorlopen, die bestaan uit 4 lessen. Hierin worden de spelregels uitgelegd.

Het spel heeft niet alleen single play opties, maar kan ook over een locaal netwerk of Internet gespeeld worden. In de demo-versie kun je in het single player menu alleen kiezen voor de moeilijkheidsgraden 'Novice' (tegen 1 computerspeler) of 'Intermediate' (tegen 2 computerspelers). In de multiplayer kun je in de demo-versie alleen kiezen voor 'Play Online Game'. Je maakt dan contact met de server van Klear Games, en je kunt daar kijken of er spelers online zijn om een potje tegen te spelen.
In het submenu van 'Preferences' kun je je naam opgeven, een kleur kiezen, en geluid en beeld aanpassen. Ook staat in dit menu een overzicht van 'Hotkeys', die je niet kunt wijzigen. Onder de 'Help' staat nog eens, maar dan op een andere manier dan in de 'Instructions', het spel uitgelegd. Daarnaast kun je in de 'Help' informatie vinden over de meer technische kant van het spel.

Het spel zelf
De interface ziet er goed uit, is snel, en werkt lekker.

Aan de linkerkant krijg je de 5 fiches te zien die je kunt gebruiken. Door met de rechtermuisknop op een van de fiches te klikken, 'plakt' die vast aan de cursor. Je sleept het fiche naar het spelbord, en klikt met de muis om weer los te laten. Een fiche dat eenmaal ligt, kan niet meer weggehaald worden. Door vervolgens op 'End Turn' te klikken beeindig je je beurt, en doet de computerspeler een zet. Je kunt ten alle tijden wisselen tussen 'Board View' en 'Summary View'. In die laatste krijg je een gestyleerd overzicht van het speelbord, en ook informatie over welke stukken je gespeeld hebt en welke er nog in het spel zitten.

Aan het eind van het spel volgt de puntentelling.


Mening

Moelijkheidsgraad
Op 'Novice' niveau win je zowat altijd. Leuker zijn menselijke tegenstanders.

Speelplezier
Deze PC-versie van het spel is behoorlijk verslavend. De AI van het spel is redelijk goed, al win je op 'Novice' niveau eigenlijk altijd. Een stuk interessanter zijn menselijke tegenstanders. De keren dat ik op de server inlogde, was het leeg; misschien toch een klein gebrek aan marketing? Daarentegen kun je, als je de volledige versie hebt, zelf een spel opzetten en hosten. Desalniettemin een leuke toevoeging aan het arsenaal 'online board games'!

Design en functionaliteit
De interface ziet er goed uit, is snel, en werkt lekker.

EINDBEOORDELING: