[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon

Index spelbeschrijvingen

Samenvattend
Positief: snel te leren, mooie graphics
Negatief: matige geluksfactor

Beoordeling

Tikal

[ Tikal ]

Naam: Tikal
Uitgever: Ravensburger
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Ontwerper: Michael Kiesling en Wolfgang Kramer
Tijdsduur: ongeveer 1 - 1,5 uur
Prijs: ongeveer 31 €

Tikal is een bordspel dat draait om de Maya-stad Tikal in Guatemala. Elke speler is manager van een expeditie, die nieuw land moet ontdekken, schatten kan opgraven en tempels kan blootleggen. Elke expeditie kan bestaan uit een expeditieleider, expeditiedeelnemers en expeditiekampen. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 1 expeditieleider, 18 expeditieleden en 2 kampen, die door het inwisselen van actiepunten op het bord ingezet kunnen worden (is niet verplicht). Vanuit het basisbord wordt het speelbord opgebouwd uit land-, tempel-, schat-, gras- en vulkaantegels.

Bij elke beurt moet de speler een tegel op het bord leggen. Deze tegels moeten van een gedekte stapel afgenomen worden. Vervolgens krijgt hij 10 actiepunten. Met die actiepunten kan hij schatten delven (3 AP (=ActiePunten)), tempelniveaus blootleggen (2 AP per niveau; maximaal 2 niveau's per beurt), expeditiedeelnemers op het bord plaatsen (1 AP per expeditielid of expeditieleider), expeditieleden verplaatsen over het bord, een nieuw kamp plaatsen op een grastegel of lege schattegel (5 AP; maximaal 2 extra kampen gedurende het spel) of een tempel bewaken (5 AP; maximaal 2 tempels per spel).

De punten worden 4 keer tijdens het spel geteld: de eerste drie keren als een vulkaantegel getrokken wordt en helemaal aan het eind van het spel. De score wordt bijgehouden op de rand van het bord met behulp van scorestenen. Zowel de schatten als ook de tempels die een speler in zijn bezit heeft leveren punten op.


Mening

Moelijkheidsgraad
De regels van het spel zijn niet moeilijk. Toch vind ik, ondanks die simpele regels, het spel matig complex. Met de middelen die je hebt kun je meerdere strategiën volgen (helemaal gaan voor het opgraven van schatten, of juist concentreren op het in het bezit nemen van zoveel mogelijk tempels van hoog niveau, of je medespelers dwars liggen door de tegels zó op het bord te plaatsen dat ze klem komen te zitten). Precies dat maakt het spel behoorlijk divers. Die stategiën worden pas duidelijk nadat je het spel een aantal keren gespeeld hebt.

Speelplezier
Voor de liefhebber van stategiespellen, die een matige geluksfactor op de koop toe willen nemen (de geluksfactor zit in het trekken van de tegels, het opgraven van schatten die op dat moment voor jou de meeste punten opleveren en het tijdstip waarop de vulkaantegel getrokken wordt) is dit beslist een aanrader. Ik hoor regelmatig van sommige mensen dat ze het spel traag vinden, met name als er spelers tussen zitten, die elke zet tot in de puntjes doornemen alvorens tot actie over te gaan. Zelf heb ik het nog niet meegemaakt (ik bevind me in een club van snelle spelers misschien?).
Daarnaast nog een opmerking over het aantal spelers. Vaak zijn spellen die voor 2 of meer personen aangemerkt worden, met 2 personen minder leuk/interessant om te spelen. Tikal is daarop een uitzondering: de dynamiek en het spelverloop is, ongeacht of je met 2, 3 of 4 spelers speelt, even interessant!

Design en functionaliteit
Het design is ronduit 'mooi'. Alles is keurig afgewerkt, de spelcomponenten bestaan uit stevig karton of hout.

EINDBEOORDELING: