[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon
 

Spiel 2002 in de Grugahalle in Essen, 18 oktober 2002

Het was voor ons de eerste keer dat we 'Essen' zouden bezoeken. We hadden het al het een en ander gehoord ('Neem tassen mee, want je kunt er bijna geen tassen krijgen', 'Er is maar 1 PINautomaat en bij de meeste stands kun je niet PINnen om te betalen') en we hadden ons goed voorbereid. Alleen hadden we maar 1 tas meegenomen (een rugzak(je)), en dat was, achteraf, niet zo slim. Van te voren had ik doorgelezen wat er allemaal nieuw zou zijn, de plattegronden van de hallen uitgeprint, en aantekeningen daarop gemaakt van uitgevers waar ik beslist langs wilde. Om een uur of half 11 's ochtends kwamen we aan. Een half uur eerder dan gepland, want we wilden er rond 11 uur zijn, om de druktes bij de kassa's te ontlopen. Maar om half 11 viel het behoorlijk mee en we waren vrij snel binnen.

Wat ons al redelijk snel opviel was dat veel mensen meteen kochten, en niet wachtten tot aan het eind van de middag. De reden daarvoor werd ons gaandeweg duidelijk: je moet snel bij de koopjes zijn, en sommige spellen kunnen zo hard gaan dat je kans loopt dat ze uitverkocht zijn aan het eind van de middag. Gekochte spellen werden in de garderobe overgeheveld naar een andere tas, en vervolgens werd er, met rugzak of karretje, een nieuwe koopronde begonnen.

De prijzen waren echt stukken lager dan in Nederland. De grotere spellen kosten hier in Nederland zo rond de € 30, op de beurs rond de € 20. De kleinere spellen en de 2-persoonsspellen kosten in Nederland zo rond de € 18 en in Duitsland zo rond de € 12,50. We besloten om dan zelf eerst maar eens op koopjesjacht te gaan. Zo wist ik Marracash (dat ik al langere tijd zocht en wilde hebben) uiteindelijk op de kop te tikken voor € 8,20 en Wyatt Earp voor € 9.

Na de lunch werd het tijd voor de nieuwe spellen. We hadden al het een en andere gezien en opgevangen, maar nu gingen we er gerichter naar op zoek. Tafels zaten vol, en voor de spellen die we wilden proberen moest je inschrijven. De meeste tafels waren voor de rest van de dag al vol, dus we hadden pech. Ik begrijp nu ook waarom een aantal mensen 2 dagen gaat: je kunt je dan tenminste op een spel inschrijven voor de volgende dag. Wel hebben we bij de verschillende spellen naar de speluitleg geluisterd, en gekeken. Zomaar wat impressies:

ZooSim van Cwali zag er uitstekend uit. Van Cwali's Titicaca was ik niet zo gecharmeerd, vanwege de omslachtige puntentelling. Op een of andere manier zag ik, zelfs nadat ik het een paar keer gespeeld had, nooit echt goed hoe ik ervoor stond. Ik moest meestal tellen, tellen, en nog eens tellen. Ik vond Titicaca niet echt intuitief. ZooSim scoort een stuk beter wat dat betreft: je ziet in een oogopslag hoe de vlag erbij hangt. Ook geen lastige puntentellingen meer. En bovendien sprak het thema en het artwork van ZooSim me heel erg aan. Ik hou alleen niet zo van het bieden (wat ook bij Titicaca in het spelsysteem zat). Ik hield het spel dus even in m'n achterhoofd.

Dan waren er nog Abenteuer Menschheit en Carcassonne: Jager und Sammler. Het eerste was van Klaus Teuber (die van Kolonisten van Catan). Ik ben niet zo'n liefhebber van Kolonisten, en Abenteuer Menschheit lijkt, globaal genomen, qua systeem erg op Kolonisten. Maar dan met een ander jasje. Hetzelfde kon gezegd worden van de nieuwe Carcassonne. Carcassonne vind ik enorm leuk, maar ik had zelf een beetje het gevoel dat het concept door z'n succes wel erg uitgemolken werd. Beiden niet gekocht.

Civilization werd niet gedemonstreerd. Het stond enkel opgesteld. Het spelbord was gigantisch en de doos waar het in zat dik en zwaar. En het kostte € 60 (bij 1 stand zag ik 'm voor € 55) wat me ervan weerhield om het 'gewoon te kopen en the hopen dat het goed uitpakt'.

Een stand die niet op m'n lijstje stond, maar waar we toevallig langsliepen was 2F Spiele. Daar lagen in enorme hoeveelheden het spel Fische Fluppen Frikadellen opgestapeld. De naam sprak me niet echt aan, maar toen ik het spel zag, en meeluisterde met de uitleg werd ik enorm enthousiast. Het concept had iets vernieuwends wat ik nog nooit gezien had: je kon het spel met 2-5 spelers spelen (1 speldoos), maar ook met 2-10 (2 speldozen) aan twee tafels spelen. De speciale spelregels leggen uit hoe dat in z'n werk gaat. Het kan zomaar zo zijn dat je gedurende het spel aan de andere tafel belandt! Als 'enkel' spel (1 doos met spelmateriaal) is het een vlot handelsspelletje, waarin je je tegenstanders flink dwars kunt zitten. Ik was er meteen weg van, en ik beschouw het als een van m'n beste aankopen die ik de afgelopen tijd heb gedaan. Verslag van dit spel volgt binnenkort.

Het werd langzamerhand tijd om huiswaarts te keren. Uiteindelijk hebben we niet tassen vol gekocht, maar we hebben een enorm leuke dag gehad. Absoluut voor herhaling vatbaar!