[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon
 

Spellenavond 'Roll the Dice', Veldhoven, 18 januari 2003

Stef had afgelopen week voor het eerst Die Händler von Genua gespeeld. Hij wist nu hoe de spelregels ongeveer in elkaar staken, en met z'n vijven begonnen we te spelen.Het bleek een leuk spel. De bedoeling is om zo rijk mogelijk te worden. Je kunt geld verzamelen door opdrachten uit te voeren. Elke beurt mag een speler stenen neerleggen, en de gebouwen waar de stenen neergelegd worden, mogen gebruikt worden. Zo kun je in het ene gebouw opdrachten verzamelen, in een ander weer een speciale actie in je bezit krijgen enz. Je kunt de speler die aan de beurt is geld aanbieden voor het neerleggen van een route die voor jou gunstiger is, of hem geld aanbieden zodat je zelf ook van een gebouw gebruik mag maken. Er werd door iedereen nogal hoog geboden, en toen ik ging tellen en rekenen leek het me handiger om gewoon voor een flinke smak geld de acties te verkopen tijdens mijn eigen beurt, en niet al te veel mee te bieden op de acties van anderen. Uiteindelijk leverde me de verkoop meer op dan de acties zelf. Ik denk niet dat de andere spelers dat op dat moment in de gaten hadden. Ik vond het alleen wat lang duren naar m'n smaak, zeker omdat de regels redelijk simpel waren. Een andere speler dacht er hetzelfde over. Uiteindelijk hebben we er bijna 3 uur over gedaan, en het verschil tussen de nummer 1 en 2 (ik) was echt nipt (10 dukaten (?)). Mijn tactiek had dus vruchten afgeworpen.
Vervolgens stortten we ons op MarraCash. Ik was, van de 4 spelers, de enige die het kende, en MarraCash is echt een spel dat je eerst eens een keer gespeeld moet hebben om een beetje door te krijgen welke keuzes verstandig zijn en hoeveel je op een winkeltje moet bieden. Iedereen was het erover eens dat het een leuk spel was. Misschien voor herhaling vatbaar.
Omdat Die Händler von Genua zo lang geduurd had, was er niet zo heel veel tijd meer over. We speelden daarom ter afsluiting nog een paar potjes Bluff.

Het was een drukke avond geweest, uiteindelijk, waarop weer vanalles op tafel kwam. Nautilus, Set, Clans, Tikal, Fische Fluppen Frikadellen, Civilization, en nog veel meer. Ook de eigenaar van speelgoedwinkel Schellens was gekomen; duidelijk een spellenliefhebber, want hij speelde lekker mee :-) Om een uur of twee gingen we weer huiswaarts, en we verheugen ons al op de spellendag op 2 februari!