[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon
 

Algemene nabeschouwing Spellenspektakel

Op 1, 2 en 3 november werd er in het Beursgebouw in Eindhoven weer het jaarlijkse Spellenspektakel gehouden. Ik ben alle drie de dagen geweest. De vrijdag was lekker rustig, maar zaterdag en zondag was het erg druk, en warm.

Vooral in de ruimte van de tweedehands markt was het erg warm. De ruimte was onder het balkon, en de warmte kon er niet weg. Bovendien waren de paden er redelijk smal, waardoor je met de meute mee schuifelde langs de stands. Op zaterdag en zondag ben ik even de markt opgedoken, en kon nog ergens een tweedehands exemplaar van Bluff op de kop tikken voor een vriend van ons, die er niet bij kon zijn. De prijzen waren aardig, maar niet overweldigend laag.

De prijzen op de beurs waren, vond ik, over het algemeen aan de hoge kant. Zeker in vergelijking met Essen. Zo kostte Sternenfahrer in Eindhoven een slordige 40 €, en in Essen 20 €. Dat scheelt toch nogal wat. Dan waren er nog de opvallende prijsverschillen tussen de stands onderling. Zo zag ik Star Wars: The Queen's Gambit in een stand voor 68 €, en even verderop voor 49,50 €.. Fikse prijsverschillen dus. Zelf heb ik weinig gekocht op de beurs. Ik kon het alleen niet laten om een paar kaartspelletjes te kopen; daar kun je geen grote buil aan vallen, en in Essen had ik geen tijd gehad om daar ook nog eens naar op jacht te gaan. Een van de verkoopstands had een heel draairek vol met kaartspelletjes, waar ik er uiteindelijk 3 van heb aangeschaft: Zoff im Zoo, Meuterer en Al Cabohne. Daarnaast heb ik nog Crazy Race (één van de drie treinspelletjes van Michael Schacht) en Cannes: Stars, Scripts and Screens (van Splotter) gekocht.

Behalve inkopen doen was er vanalles te doen: spelletjes proberen, naar het optreden van Hans Klok kijken, toernooien die gehouden werden, en de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs. Jammer vond ik dat de uitslag van de Nederlandse Spellenprijs niet werd omgeroepen. Ik ben uiteindelijk zelf erheen gelopen om na te vragen wie er gewonnen had (dat was Cartagena overigens). Er werd, vond ik, erg weinig omgeroepen, behalve de gebruikelijke 'vermiste personen' en auto's die verplaatst moesten worden. Verder vond ik de muziek bij het optreden van Hans Klok nogal hard. De show schetterde door de hele hal heen, en op sommige plekken kon je elkaar nauwelijks verstaan. Niks tegen Hans Klok, maar ik snapte niet goed wat hij met spellen te maken had? Misschien omdat de Efteling, waar Hans Klok de afgelopen zomer had opgetreden, een spel aan het promoten was op de beurs?

Topper van de beurs was denk ik wel Nautilus. Ook Sid Meier's Civilization scoorde hoog. De stand van Eagle Games was aan het eind van de zondag helemaal leeg. Zelfs de spellen die ter demo opgesteld hadden gestaan waren verkocht. Cwali (met Zoosim) telde op de zondagmiddag ook af; aan de stand hing, toen we er voorbij liepen, een briefje met daarop de tekst: 'nog 37 exemplaren (1e editie)'. Waarbij het getal al ettelijke malen was doorgestreept en verlaagd. Het doet vermoeden dat er nog een tweede druk komt. Leuk!

Van meneer Tresham (van Revolution) heb ik overigens helemaal niks gezien. Ik kreeg ook niet achterhaald of hij er wel geweest was.

Enfin, weinig gespeeld, maar wel veel zitten kletsen en rondkijken. Ik had dit jaar als 'thuisbasis' de stand van Roll the Dice (spellenclub uit Veldhoven waar ik al bijna een jaar lid van ben). De stand van Roll the Dice was bijna continue erg druk, behalve op vrijdagavond en zaterdagavond na zo'n uur of half zeven. Op de stand werd KUBB gedemonstreerd, en er kon Abenteuer Menschheit, Carcassonne: Jäger und Sammler en het Winkler Prins Spel gespeeld worden. Op het laatste moment (vrijdagochtend rond 12.15 uur) kwam daar nog Sid Meier's Civilization bij; Eagle Games had maar een heel kleine stand, en Roll the Dice bood aan om een speelbare versie op te stellen. Een van de leden had het spel Clans nagemaakt. Clans was als prototype gepresenteerd in Essen, door Identity Games (die het winnende spel van de Nederlandse Spellenprijs (Cartagena) hadden uitgebracht). Identity Games keurde het goed, mits we erbij vertelden dat het niet de uiteindelijk versie was. Clans is overigens leverbaar vanaf 1 december! Het waren uiteindelijk vooral Abenteuer Menschheit, KUBB en Civilization die veel bekijks trokken. Het leverde de club een aantal nieuwe leden/spelvrienden op.

Al met al was het een geslaagd weekend!