[ Speljournaal ]
 Home * Reviews * Verslagen * Collectie * Links * Zoeken * Colofon
 

Op 1, 2 en 3 november wordt er in het Beursgebouw in Eindhoven weer het jaarlijkse Spellenspektakel gehouden. Een voorbeschouwing...

Het Spellenspektakel Magazine is uit, en is verkrijgbaar op de bekende verkooppunten (zie 'Kaartverkoop en voorverkoopadressen'). De meest opvallende spellen uit het blad:

Van uitgever 999 Games (stands B04 tot en met B11): Nautilus (logistiek tactisch spel voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar; thema: de diepte van de zee, ontdekkingen doen, wetenschap), De Piramides van de Jaguar (tactisch spel voor 2 personen vanaf 10 jaar; thema: jungles Midden-Amerika), Andromeda (handelsspel voor 3-5 spelers vanaf 10 jaar; thema: science fiction, ruimtevaart), uitbreidingen voor het Kaartspel van Catan, Magelaen (tactisch biedspel voor 3-6 spelers vanaf 12 jaar; thema: ontdekkingsreizen, 16e eeuw), Zeus en Hera (strategisch 2-persoons kaartspel vanaf 12 jaar; thema: goden. Het spel is in Duitsland bekend als Blitz und Donner, en het spel heeft veel weg van Stratego, maar dan in kaartvorm en een ander 'kleurtje'), Tyros (strategie- en handelsspel voor 3-4 spelers vanaf 10 jaar; erg toegankelijk volgens de folder; thema: Phoeniciers, Middellandse Zee, verkennen) en een zestal kaartspelletjes, waaronder Boonanza (in Duitsland bekend als Bohnanza).

Van Phalanx (de wargames divisie van 999 Games; stand S05): Waterloo

Van Jumbo (stand B02): Villa Paletti (een bouwspel voor 2-4 spelers vanaf 8 jaar; dit moet een van de toppers van Jumbo worden) en Moderne Zeiten (handelsspel; thema: aandelenhandel)

Bambus Spieleverlag (stand S08): Dr. Jekyll & Mr. Hyde (kaartspel voor 4 personen)

Cwali (stand S04): ZooSim (tactisch/strategisch spel voor 2-4 personen; thema: dierentuin). Dit spel werd in Essen enorm goed ontvangen en gooide hoge ogen. Het werd, tijdens de beursenquete, het meest genoemd (samen met Ad Acta, Fische Fluppen Frikadellen, Age of Steam en Cannes). Beurstip!

Splotter (uit Arnhem; stand ?): V.O.C. en Cannes. Ook Cannes was in Essen populair en is daarom ook een Beurstip!

Opvallend is dat een aantal nieuwe spellen niet vermeld worden in het Magazine. Daaronder bijvoorbeeld Het Grote Winkler Prins Spel van Spectrum en het Lord of the Rings Risk spel van Hasbro. Het eerste spel zal overigens door Roll the Dice worden gedemonstreerd in hun stand (stand C06), op de eerste etage. Het laatste spel zal vermoedelijk worden gedemonstreerd op de V&D stand (stand B17).

Verder komen er dit jaar ook wat grotere namen naar het Spellenspektakel. Naast ontwerpers die er zo'n beetje elk jaar staan in hun eigen stand (Corné van Moorsel (Cwali), met zijn nieuwe spel ZooSim, en Günther Cornett (Bambus), met de nieuwe spellen Dr. Jekyll & Mr. Hyde en Arabana-Odopopo, bijvoorbeeld) zijn dit jaar ook aanwezig:

Michael Schacht (stand S10)
Bekend van spellen zoals Packhuys, Kardinaal & Koning en Isis & Osiris. Hij zal een gelimiteerde uitgave van de uitbreiding op Packhuys demonstreren en verkopen. De uitbreiding zorgt ervoor dat je het spel dan ook met 3 personen kunt spelen in plaats van met of 2 of 4 spelers.Op zaterdag en zondag is hij van 11.00-13.00 uur en van 14.00-16.00 uur aanwezig. Signeersessies zijn gepland tussen 13.00 en 14.00 uur, in de Middeleeuwenstand.

Francis Tresham
Bekend van spellen zoals Civilization en de 18xx-treinspellen-reeks. Hij komt zijn nieuwste spel, waaraan hij enkele jaren heeft gewerkt, presenteren. Het spel heet Revolution en het gaat over de strijd tussen Nederland en Spanje, volgens de Website van Spellenspektakel. Er staat alleen niet bij of hiermee de 80-jarige oorlog bedoeld wordt, waarmee het dus een historische wargame zou zijn. Tijd en plek nog onbekend. Revolution lijkt mij ook een Beurstip!